PROIECTE PROPRII

Voluntar pentru Semeni & Youth Exchange
Proiectul Voluntar pentru Semeni isi propune sa reuneasca tineri rromi si nerromi, in vederea derularii de activitati avand la baza educatia non-formala, ce au ca scop cresterea increderii de sine, eliminarea prejudecatilor si stereotipurilor, comunicarea interpersonala precum si dezvoltarea personala si profesionala a tinerilor implicati.

Proiectul Voluntar pentru Semeni urmareste implicarea tinerilor provenind din medii socio-economice diferite, includerea tinerilor cu oportunitati reduse in vederea informarii acestora prin intermediul atelierelor de lucru si a seminariilor tematice. Se va utiliza educatia non-formala pentru a transfera abilitati de viata si pentru ca tinerii sa dobandeasca abilitati noi. Se doreste a se crea un grup stabil de tineri apartinand atat etniei rome cat si majoritarilor, pentru a se inlatura bariera culturala, stereotipurile si prejudecatile in vederea stoparii discriminarii. Se va promova toleranta, interculturalitatea, importanta educatie atat formale cat si non-formale, respectul fata de semeni si respectarea drepturilor si libertitatilor celorlalti cetateni romani si europeni.

OBIECTIVELE proiectului Voluntar pentru semeni sunt:

Obj. 1 - Sa sensibilizeze populatia cu privire la importanta scolii utilizand educatia non-formala cultivand intelegerea dintre tineri, promovand cetatenia activa a tinerilor.

Obj. 2 - Sa stimuleze copiii sa mearga la scoala utilizand educatia non-formala conducand la cresterea actiunii coezive, tinerii rromi, la fel ca si cei romani, invatand sa actioneze impreuna.

Obj. 3 - Sa promoveze toleranta intre tinerii minoritari si majoritari. Tinerii devin constienti ca traiesc impreuna nu numai in Romania ci si in Europa si au un rol in contruirea prezentului si viitorului acesteia. Acest deziderat european nu poate fi realizat pe un suport social de intoleranta si dispret.

Obj. 4 - Sa promoveze rolul scolii ca actor social in comunitate.

Prin activitatile proiectului care vor duce la atingerea obiectivelor se vor obtine urmatoarele rezultate:

  • - Un grup de 10 persoane voluntare care sa participe la activitatile viitoare asemanatoare;
  • - Un grup stabil de 50 tineri majoritari si de etnie rroma care sa participe la aceste ateliere interactive de lucru;
  • - Un grup de tineri rromi care sa doreasca apoi sa se inscrie/reinscrie la scoala in urma actiunii tinerilor voluntari.

Pe scurt, Voluntari pentru Semeni este un proiect realizat de tineri pentru tineri.

Noi, echipa de proiect, suntem 5 studenti din Universitatea din Craiova care am lucrat in cateva activitati similare. Astfel, am observant ca, in scolile unde exista o prezenta semnificativa a elevilor rromi, calitatea actului educational este scazuta din cauza lacunelor de abilitati de viata ale elevilor.

Ne gandim sa reparam aceasta problema in scolile 19/27/36 cu ajutorul tau. 10 tineri pe care ii vom selecta, vor participa timp de 2 saptamani la workshop-uri unde vor invata sa transmita interactiv si non-formal aceste abilitati elevilor de gimnaziu. Apoi, timp de 3 luni, o data pe saptamana, echipe de 2 tineri vor petrece 60 - 90 de minute realizand activitati de life skills.

La sfarsitul cursurilor, toti "profesorii" vor primi certificate de competenta YOUTHPASS recunoscute international de angajatori.


La Craiova se cauta voluntari!!!!!!!!